top of page

Hozzávalók a jó döntéshez (1.rész)

Először is gondolkodj el és érezd meg picit, mit is jelent számodra: DÖNTENI.

Kellemes, könnyed dolog vagy netán olyan, amitől kissé összeszorul a gyomrod?


Egész életünket meghatározó, alapvető kérdés, hogy hogyan állunk hozzá.

Reggel felkelsz, eldöntöd mit veszel fel, mit eszel, kivel tárgyalsz, találkozol a nap folyamán, hogyan viselkedsz a különböző társas kapcsolataidban. Mindez csak Tőled függ!

Feltételezem, hogy jó néhány döntésen túl vagy már - esetleg szülőként vagy vezetőként pláne - jókora gyakorlattal rendelkezel. Most időzz el picit az alábbi kérdéseken, miközben őszinte válaszokat adsz magadnak:

Mennyire tudatos számodra reggel a gardróbnál állva a ruha-választásod? Mindannyian tudjuk, hogy már a megjelenésünkkel is információt közlünk a környezetünk számára, mely alapján így vagy úgy, megítélnek majd bennünket. Tisztában vagy-e a színek agyunkra gyakorolt hatásával, a formákból alkotott tudatalatti asszociációkkal? Rád hogyan hatnak mindezek? Mi alapján döntöd el valakiről, hogy szimpatikus vagy netán antipatikus?


Jól ismered-e megszokott gesztusaid nyílt üzeneteit, a kommunikációdban rejlő erőt? Mennyire könnyű téged kizökkenteni vagy befolyásolni? Mindezekre a kérdésekre számos fejlesztő és önismereti tanfolyam létezik manapság (néhány nálam is elérhető) és egy gondos vezető/szülő áldoz is erre, hiszen ki ne akarna JÓL VEZETNI, pláne jól dönteni?


Most vizsgáljuk meg, hogy honnan erednek és hogyan keletkeznek döntéseink.

Már gyermekkorunkban elsajátítunk bizonyos dolgokat: édesanyám/édesapám is így csinálta, ezt mondta, ilyen vagy olyan véleménye volt a dolgokról. Mennyire engedték el a kezünket gyermekként, akár szó szerint is. Hányan és hogyan bírálták döntéseinket gyermekként és mennyire álltunk ki igazunkért vagy alkalmazkodtunk inkább, csak hogy szerethetőek legyünk? Mennyire voltunk bátrak, kockázatvállalók már az iskolában is? Mindez már ilyen fiatalon megalapozza lényünket, mely a tudatalattinkba beágyazott programként fut és kihat minden döntésünkre.Vajon hallod a BELSŐ IRÁNYTŰDet hogy mit súg Neked ebben a "külső zajban"? Tudod hogyan érheted el, hogy jól halld?

Te melyik típusba sorolod magad: a jól megfontoltak közé vagy olyan vagy, aki szeret spontán dönteni? Továbbra is megnyugtatlak, nincsen jó vagy rossz válasz, csak egy számít, hogy végül mi mellett döntesz és az, hogy CSELEKSZED-e azt. Az, hogy mire helyezed a fókuszod és milyen jelentést tulajdonítasz neki fogja meghatározni majd a végkimenetelt, bármiről legyen is szó.

Most biztosan azt gondolod: „persze, értem de számos olyan külső tényező van, amire nincs ráhatásom.” Megértelek, de egy biztos: mindig minden helyzetben VAN VÁLASZTÁSOD!


Bármilyen körülmény legyen is az, az élet bármelyik területén; ha valahol úgy érzed, hogy a fenti állítás nem igaz, az csak egyet jelent: hogy az érzelmi stressz miatt beszűkült a látásmódod és a tudatod, emiatt a végtelen számú lehetőségekből csak néhányra fókuszálsz, ennyit látsz éppen most. Ilyenkor lazítsd el magad kissé és csak a célra összpontosíts és hagyd, hogy ítéleteid nélkül feltörhessen kreativitásod. írd fel minden gondolatod, ne vesd el egyiket sem és hagyd érni őket, idővel tisztábban fogsz látni és kirajzolódik az út. Dönteni annyi, mint választani és jól dönteni annyi, mint tudni és hinni, hogy jó irányba tartok.


Ha úgy érzed szeretnél jobban dönteni, feltárni és végleg megszabadulni az akadályozó érzelmi stresszeidtől és így jobban meghallani a belső iránytűd útmutatását, vagy megismerni a GROWTH mindset hozzáállás mikéntjét és praktikáit, fordulj hozzám bizalommal.

Comentarios


Legutóbbi írások
Keresés címkék 
Elérhetőség
  • Facebook Classic
  • LinkedIn
  • Instagram
  • SoundCloud
bottom of page