top of page

Hozzávalók a jó döntéshez (2.rész)

Az 1. részben azzal foglalkoztunk, hogy átgondold, mit is jelent számodra: DÖNTENI és hogy mik azok az elmaradhatatlan hozzávalók, melyek segíthetnek ebben. Nos, folytatom a receptet...


A következő alapvető hozzávaló, hogy valóban igazi döntésről és ne csak álmodozásról beszéljünk az maga a CSELEKVÉS. Akárhányszor választunk, de végül nem tesszük meg olyan, mintha a másik utat választanánk, vagy a jelen állapotot hibernálnánk. Tehát ha elhatározol valamit és nyíltan döntesz - kezdj el mielőbb cselekedni is, tedd meg ma az első lépést az új célod felé, különben megrekedsz.

Nehéz elindulnod vagy azon kaptad Magad, hogy elkerülésben vagy? Inkább minden mással foglalkozol csak a döntéseddel és annak teendőivel ne kelljen? Ez sem probléma, ha felsimered és kitűzöl egy fix határidőt (nem túl távolit) amikor végre valóban elkezded megvalósítani az elhatározásod. Ha ezután sem megy - érdemes feltárni, hogy milyen mélyebb gát lehet Benned, ami nem enged haladni.

Ebben leghatékonyabban a kineziológia One Brain© módszerével lehetek a segítségedre.

Minden ember életében vannak nehéz időszakok, komoly, embertpróbáló helyzetek, állapotok. Mit gondolsz miből erednek ezek? Csak úgy véletlenül így alakulnak, valóban mindig a külső körülmények áldozatai vagyunk? Netán mindig a kollégánk vagy a társunk látja rosszul a dolgot és vezet minket tévútra, konfliktusba? Vajon mennyi ebből a Te részed, amiről kizárólag Te tehetsz? Vállalod mindennek a felelősségét vagy továbbra is csak másokat okolsz a problémákért és a Téged ért sérelmekért?


Vizsgáljuk meg a harmadik alap-anyagot is: a FELELŐSSÉGet.

Ameddig a külső körülmények áldozatának tekintjük magunkat, nem lehetünk, tehetünk és nem dönthetünk szabadon. Ma már egyre több tanulmányban olvasható és a pszichológia által is elfogadott tény, hogy nem véletlen milyen helyzetekkel találjuk szemben magunkat, milyen nehézségeket élünk meg. Azonban ha tartjuk a fókuszt és tisztában vagyunk vele minden pillanatban, - főként a legnehezebben - hogy minden értünk van, ami ráadásul tanulási, fejlődési lehetőséget rejt magában, akkor megtörténhet az elfogadás a MOST-ban, ami attól a pillanattól kezdve kihatással lesz a jövőnkre. Azonnal minden átalakul, segítő formában érkezik, mely megmutatja mit csinálhatunk máshogy, min változtathatunk, hogy jobb legyen.

Ha innen nézzük nem is lehet rosszul dönteni, hiszen mindegyik előrébb fog vinni a tapasztalataink által, és csak rajtunk múlik, hogyan olvasunk a sorok között. Persze komfortosabb minnél kevesebb vargabetűvel vezetni életünk fonalát, jól megélni az eseményeket. Bár ha igazán meggondoljuk ez is egyénfüggő - ki, hogyan szereti: Szenvedélyes, felkavaró élményekre vágysz vagy a kiszámítható biztonságra és nyugalomra szavazol?


Hidd el, ha mindezen események nem lennének, talán nem is akarnánk változtatni, mivel az ego legtöbbször állandóságra és biztonságra törekszik. Azonban egyikünk sem állhat egy helyben, az élet állandó mozgásban van, minden percben - ha akarjuk, ha nem.

Például: a kollégáid, barátaid rendszeresen Téged találnak meg a problémáikkal, amit Te készségesen meghallgatsz, azonban így a saját feladataidra túl kevés időd jut. Emiatt kapkodva végzed teendőid, esetleg morcogsz is magadban és őket okolod mindezért.

Hányszor fordult elő Veled, hogy a másikat hibáztattad egy-egy méltatlan helyzetben? Most nézz rá más szemmel: ki kényszerít arra, hogy tűrd vagy akár arra, hogy így reagálj rá? Vajon mennyi ebből a Te részed, mit váltasz ki másokból és mit tehetnél másként?

Valóban csak egy módon reagálhatsz az adott szituációban?


Máshonnan nézve, leegyszerüsítve: az a jó a felelősségvállalásban, hogy ha felvállaljuk és felismerjük a helyzetünkben annak jelenlétét, azt hogy végős soron mi hozzuk létre magunknak a nehézséget, vagyis van ráhatásunk és így meg is szüntethetjük azt.

Érted, átérzed már a felelősségvállalában rejlő erőt?


Végül ha már tudod, hogy mindig VAN VÁLASZTÁSOD, megvan a kristálytiszta szándékod, vállalod a FELELŐSSÉGET is minden esetben hajlandó vagy CSELEKEDNI is, akkor íme néhány kérdés amit bátran használhatsz. Mind az üzleti életben és a magánéletben is egyaránt sokat segíthetnek az alábbi kérdésekre adott őszinte válaszaid, önmagadnak:

 • Pontosan mi MOST a célom?

 • Mivel rendelkezem és mivel nem rendelkezem az eléréséhez?

 • Mit tudok és akarok megtenni (és mit nem)? Mit tettem meg eddig érte?

 • Mit tartok az ellenőrzésem alatt és mivel kapcsolatban érzem azt, hogy nincs ráhatásom vagy netán az tart engem az ellenőrzése alatt?

 • Mi a valódi motivációm, szándékom - mit is akarok elérni végül?

 • Hol vagyok most érzelmileg: Múltban, jelenben vagy a jövőben?

 • Mit érzek pontosan ezzel kapcsolatban, mi van bennem?

 • Mire van MOST szükségem?

Commenti


Legutóbbi írások
Keresés címkék 
Elérhetőség
 • Facebook Classic
 • LinkedIn
 • Instagram
 • SoundCloud
bottom of page