top of page

Pénzszerzés és sikerek Growth Mindsettel!

Sok évvel ezelőtt, amikor Credit Managerként dolgoztam a legnagyobb kihívás az volt számomra, hogy hogyan teremtsek egyensúlyt a kommunikációban és a win-win együttműködésben:

  • a behajtás („Mikor fizetsz már?”) és a jövőbeni partnerség („Gyere újra vásárolni, várunk szeretettel!”) üzenetei között.

  • az ügyfél valós lehetőségei és multi cégünk igényei között,

  • sőt, még a Credit Policy szabályai szerint is kellett „játszanom a lehetőségekkel”.

Akkor még nem ismertem a Growth Mindsetet, de valahogy ösztönösen sikerült mindig ezt az egyensúlyt megtalálnom, amitől jók voltak a KPI-ok, maradt is az ügyfél és még fizetett is időben, a körülményeihez képest.


Ma már tudom, hogy a siker kulcsa az volt, hogy:


1. Kerültem a megszokott sémákat: törekedtem rá, hogy "arra menjek, amerre épp volt út, nyitottság", miközben mindig betartottam a kereteket.

2. ...ahogy a Harvard-koncepció (lásd lent bővebben) is mondja: kemény voltam az ügyekkel, gyengéd az emberekkel, vagyis képes voltam érzelmileg leválasztani magunkat az ügyről és megvizsgálni higgadt fejjel a tényeket.


3. Tudtam, hogy a fel nem tett kérdésre a válasz, mindig NEM! Így inkább kérdeztem, még ha reménytelennek is tűnt elsőre a helyzet. Nyitott kérdésekkel tettem mindezt, ami beszéltette a másik felet, így mindig több és több információhoz jutottam, amitől alaposabb döntéseket tudtam meghozni.

4. …még többet kérdezzem, hogy feltárjam az igényeket, lehetőségeket és emellett tisztán kommunikáltam a cégünk által megszabott határokat.

5. Hosszabb távon - stratégiában - gondolkodtam, nem csak azt az egy pillanatnyi szereplőt és eseményt láttam, hanem az ún. "big picture"-t. Mindez nagyobb játékteret adott abban, hogy ha többet kellett engednem az egyik félnél a pillanatnyi körülményei miatt, tudtam, hogy majd a másik partnernél ezt hogyan pótolom, így ez szintén hozzásegített a jobb megállapodásokhoz.


6. Nem utolsó sorban, betűről betűre ismertem a Credit Policyt (mivel sok munkával én írtam😊) így pontosan tudtam, hogyan lépjem át a pontjait ha kellett, csak annyira, hogy azért mindig tartsam a kereteket. "Tanuld meg a szabályokat, mint egy profi, hogy aztán úgy szeghesd meg őket, mint egy művész." - Picasso tollából.


Aztán 2015-ben trénerként – a mentorom kérésére - kivonatot készítettem Carol Dweck amerikai pszichológus-professzor elméletéről, a Growth Mindset Szemléletváltás című könyvéből. Ráadásul szoros kapcsolódást találtam benne a mediátori és a One Brain© kineziológusi alapvetésekkel így - ezen felbuzdulva, ezek segítségével - továbbfejlesztettem az elméletet. Miközben élvezettel olvastam, mély felismeréseket hozott számomra és végre megértettem, hogy az addig ösztönösen használt eszközöknek van neve 😊 és konkrét megfogalmazása is, úgy mint:


1. TUDATOSSÁG és ÍTÉLETMENTESSÉG: Nézd mindig tisztán a valóságot, az aktuális tényeket - TUDATOSAN. Hogyan? Próbáld meg kiiktatni a múltbéli tapasztalatidból és másokéból fakadó sémákat: Például az „Á, ez úgysem ment senkinek már előtted sem, Neked sem fog sikerülni.” és társait. Megjegyzés: One Brain© kineziológusként munkám lényege a hitrendszerek felismertetése és oldása – ami a legnagyobb segítség ebben a pontban, így lett a workshopomnak ez is szerves része.

2. A HARVARD-KONCEPCIÓ ugyan nem része közvetlenül a Growth Mindsetnek, - ezt mediátorként tanultam – de szorosan kapcsolódik hozzá. Lényege:

a. A személyeket és a tárgyalás tárgyához kapcsolódó kérdéseket szét kell választani.

b. Nem az egyéni pozíciókat kell védelmezni, hanem az érdekek közös érvényesítésére kell koncentrálni. Fel kell tárni az érdekeket és a szükségleteket is mindkét félnél. Elfogadás ≠ Egyetértés. Az egyetértés csak megértést jelent!

c. Döntés előtt mindig többféle alternatívát meg kell vizsgálni.

d. Objektív (és nem szubjektív!) döntési kritériumokban kell megegyezni.

3. FOLYAMATOSAN KÉRDEZNI, kérdezni, kérdezni… és ÉRTŐ FIGYELEMmel hallgatni. 😊


4. WIN-WIN HOZZÁÁLLÁS - problémamegoldó üzemmódban, asszertíven.


5. MEGOLDÁSFÓKUSZÚ DÖNTÉSHOZATAL: A problémák helyett koncentrálj a tényekre és az összes lehetséges megoldásra!


6. KREATÍV KILÉPÉS A KERETEKBŐL: Ismerd a szabályokat és szegd meg őket kreatívan a határokon belül!


Tréneri munkám során lelkes hírvivője voltam és vagyok ennek a szemléletváltásnak, de sokáig hiányzott az, hogy hogyan adjam át ezt zsigeri szinten a résztvevőknek, önismereti, tapasztalati úton. Ehhez a trénerképzőben leltem végül eszközökre, ahol 18 gyakorlatias játékot kaptunk kifejezetten ennek a témának az oktatásához. Kicsit átdolgoztam, beleszőttem a hitrendszerek lebontására és a win-win kommunikációra vonatkozó hitvallásom és tudásom is.


Ahogy Te is látod, a sok év alatt sikerült 360 fokban körbejárnom a Growth Mindset-hez vezető utat és immár nagy örömmel és lelkesedéssel osztom meg mindezt a hozzám fordulókkal, workhopjaim résztvevőivel.

Bővebben itt olvashatsz róla: www.acsklara.com/growthmindset

Te készen állsz a SZEMÉLETVÁLaszTÁS-ra? Várom… 😊

Commentaires


Legutóbbi írások
Keresés címkék 
Elérhetőség
  • Facebook Classic
  • LinkedIn
  • Instagram
  • SoundCloud
bottom of page